Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2020

Sunt vești bune pentru copiii din România. Miercuri, afost oficial adoptat proiectul care majorează alocațiile începând cu data de 1 ianuarie. Legea a fost adoptată de Președintele Klaus Iohannis, pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii.

Începând cu 1 ianuarie 2020, cresc alocațiile pentru toți copiii români. Astfel, banii primiți dela stat vor crește anual pentru a acoperi inflația și pentru a încerca să le asigure copiilor o alocație din ce în ce mai decentă, potrivit Adevărul.

Alocațiile cresc de la 1 ianuarie 2020
Potrivit proiectului legislativ, seprevede că alocația pentru copii este stabilită în raport cu indicatorul social de referință (ISR). În 2018, rata medie a inflației a fost de 4,6%, iar BNR estimează că rata de final de an 2019 va fi de 4,2%.

Astfel, cuantumul alocației se stabilește în raport cu ISR, după cum urmează:

a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârstă de până la 2ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap);

b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârstă cuprinsd între 2şi 18 ani, precum şi pentru ţinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3).

Proiectul a tot fost amânat
Inițiativă normativă a fost prima oară înregistrată la Senat pe data de 11 septembrie 2018. Proiectul afost respins pe 14 februarie, însă a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional.

„Țara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea cepriveşte sumele cheltuielilor pentru alocafiile destinate copiilor”, este scris în motivația inițiativei.