VIDEO Oraşul în care clanurile de romi sunt imposibil de stăpânit: „A spus că dacă nu le dau bani să părăsesc oraşul“

La trei săptămâni de la incidentul în care s-au lovit cu maşinile în trafic, în centrul oraşului, două clanuri rivale au intrat din nou în conflict. De această dată, un BMW a fost distrus cu toporul, iar geamurile unei case au fost sparte.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş a declarat că în urma incidentului de la Lugoj a fost deschis dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Vizate sunt cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani. Din primele cercetări, cei cinci suspecţi au urmărit în trafic maşina victimelor asupra căreia s-au năpustit cu toporul în momentul în care autoturismul a fost oprit. Cercetările continuă su suspecţii în libertate. 

Lugojul, al doilea oraş ca mărime din Timiş, este sub teroarea clanurilor de romi. În ultima jumătate de an oraşul a fost scena unor conflicte violente între clanurile care îşi dispută supremaţia. În luna aprilie, Poliţia şi Jandarmeria au fost nevoite să intervină în forţă pentru aplanarea unui conflict între romii din clanurile Ghiţă şi Mata.

În urmă cu trei săptămâni, două găşti rivale din clanul Şain au şocat Lugojul după ce s-au urmărit cu maşinile în trafic şi s-au lovit chiar în zona Poliţiei. Duminică, 13 august, găştile conduse de Vişinel şi Meilă Şain au intrat din nou în conflict. Poliţiştii au fost chemaţi pe strada Bistrei pentru a aplana un conflict în care un autoturism BMW a fost distrus, iar geamurile unei case au fost sparte.

Vişinel Şain susţine că rivalii săi au intrat peste el şi peste soţia sa în casă, cerându-i 25.000 de euro „taxă de şmecher”. „A spus că dacă nu le dau banii să părăsec Lugojul şi să plec din Lugoj că îmi sparge casă că îmi sparge maşînili. Pă asta am dat zece mii, pă aia am dat 10.000. Nu mai am pace de Şain Meilă şî de Şain Ion şî copiii lor”, a declarat Vişinel Şain.

Romii acuzaţi de Vişinel Şain nu au putut fi contactaţi, dar un bărbat de etnie romă de pe strada Primăverii, aflată în apropierea locului în care a avut loc conflictul, susţine că cele două familii de romi, dintre care una este vecină cu el, au certuri frecvente, după care se împacă şi o iau din nou de la capăt. Bărbatul a mai declarat că în conflictul dintre cele două găşti, maşina sa a fost avariată.

Reprezentanţii Poliţiei Timiş au declarat că vor emite un punct de vedere cu privire la cele întâmplate după realizarea cercetărilor care să arate condiţiile în care a avut loc incidentul de duminică.

VIDEO „Aceşti ţigani sunt zero în faţa mea. Dacă ei continuă războiul cu mine pierd”. Clanurile de romi care se urăsc de moarte, la un pas de măcel

Un scandal declanşat în urmă cu aproximativ două luni pe Facebook, între două clanuri de romi din Lugoj, judeţul Timiş, a escaladat în acest weekend, când romii au fost la un pas de măcel. Cu Poliţia la uşă, romii, care au casele lipite, s-au „bombardat” peste zidul care separă proprietăţile.

Zeci de poliţişti şi jandarmi au intervenit vineri seara, pe strada Caransebeşului din Lugoj pentru prevenirea unui conflict iminent între clanul de romi condus de Ioan Titu Căldăraş, zis Ghiţă, şi clanul al cărui lider este Mata Novacovici, cele două familii fiind învecinate. Rude, dar şi rivale de moarte, cele două familii s-au duelat în ultimele luni pe Facebook, vineri seara urmând să aibă loc un adevărat măcel. Tensiunile între cele două familii sunt mai vechi, însă au escaladat în urma unor certuri şi ameninţări începute în urmă cu aproximativ două luni, pe Facebook.

Fiecare dintre liderii clanurilor ţigăneşti din cauza cărora strada Caransebeşului din Lugoj a fost împânzită de poliţişti şi jandarmi are varianta sa, însă una dintre principalele cauze ale tensiunilor pare a fi orgoliul şi dorinţa de supremaţie a unui clan faţă de celălalt, fiecare dintre părţi dorind să-i arate celeilalte că este mai puternică.

Liderul unuia dintre clanuri, Novacovici Mata a declarat că fiul lui Ghiţă, Popescu Ioan, zis Turcu, i-a ameninţat pe copiii săi pe Facebook, aceştia au ripostat, iar de aici a escaladat un conflict în urma căruia, Ghiţă i-ar fi cerut lui Mata 100.000 de euro. Mata susţine că Ghiţă solicită aceşti bani pentru a-şi demonstra supremaţia în Lugoj, „pentru a arăta că el e şmecheru”. Membrii clanului Mata au declarat că Ghiţă ar fi procedat aşa şi cu alte familii de ţigani din Lugoj, care, de frică, ar fi plătit.

Dintr-o captură a unei postări de pe Facebook, pusă la dispoziţia „Adevărul” de unul dintre membrii clanului Mata reiese că un membru al clanului rival i-ar fi ameninţat pe tinerii din clanul Mata cu moartea, aşa cum a murit şi bunicul lor. „Tatăl tău îl ştie bine pe taică-meu, nu este nici o problemă, eu ştiu că bunicul lu tata la ucis pe bunicul lu tatăl tău în aceeaşi casă blestemată unde o să muriţi şi voi aşa cum a murit bunicul vostru!!!”, ar fi ameninţat un membru al clanului rival.

De partea cealaltă, Ioan Titus Căldăraş susţine că ţiganii din clanul advers vor să aibă scandal cu el ca să arate că sunt puternici. „Ţiganii ăştia îs oameni care vor publicitate. Nu vrem bani de la ei. Nu avem nimic cu ei. Vor să facă un scandal în Lugoj ca să domină ei Lugojul. A fost o ceartă între copii pe Facebook. A fost o prostie. Vreau să zic o singură vorbă. Nu mi-e frică de nimeni în lume. Aceşti ţigani sunt zero în faţa mea. Dacă ei continuă războiul cu mine pierd. Sunt oameni de doi lei. E un război pentru orgoliu, care-s mai buni. În ’75 – ’79, eu cu fraţii mei am dominat Lugojul. Acuma, ei cred că revine la normal. Total fals”, a arătat Ioan Titus Căldăraş, zis Ghiţă. Fiul lui Ghiţă a declarat că disputa de pe Facebook a fost începută de cei din clanul rival, care i-au insultat soţia, pe Facebook.

Seara de vineri s-a încheiat tensionată, dar cu promisiuni de pace de partea ambelor părţi. Conflictul a escaladat, însă, sâmbătă în jurul prânzului. Cu poliţişti şi jandarmi pe stradă, în faţa celor două case lipite una de alta, romii au declanşat lupta în interior, aruncând peste zidul care separă proprietăţile cu bolovani şi alte arme artizanale. În urma unei fumigene aruncate în curtea unei case a fost nevoie şi de intervenţia pompierilor, circulaţia pe strada Caransebeşului desfăşurându-se cu dificultate. În urma scandalului, mai multe persoane au fost duse la audieri. Până la ora redactării acestei ştiri, Poliţia Timiş nu a emis un punct de vedere referitor la situaţia de la Lugoj.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să DISTRIBUI și pentru prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *