Viața secretă din închisorile din România. Adevărul despre ce se întâmplă la dușuri. Conduita pentru VIP-uri.

Pentru ca România să nu mai fie sancționată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) trebuie să facă rost de 8.500 de de noi locuri de detenție, asta pentru a asigura cei patru metri pătrați obligatorii de care are dreptul fiecare deținut. Însă, nu spațiul este grija cea mai mare a celor peste 27.000 de deținuți aflați în închisorile autohtone. Noizz vă prezintă cum se desfășoară cu adevărat viața după gratii, în jungla din pușcării
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit în această săptămână că România a încălcat Articolul 3 al Convenţiei, care interzice tratamentele inumane sau degradante.

Mai exact, deținuții din țara noastră nu beneficiază de condițiile minime de viață, patru metri pătrați pentru fiecare condamnat, atunci când sunt încarcerați. Lipsa celor patru metri este văzută de CEDO ca o tortură. Potrivit deciziei Curții Europene, judecătorii europeni au luat act de faptul că spațiul alocat deținuților este sub trei metri patrați. Condițiile precare din penitenciare au fost resimțite și de alți factori, precum lipsa luminii naturale, absența ieșirilor în aer liber, toaletele lipsite de igienă minimă și lipsa accesului la apă caldă.

Potrivit deciziei Curții, România are la dispoziţie șase luni, pentru a stabili un calendar de rezolvare a condițiilor improprii din penitenciare.

Condițiile insalubre din penitenciare au fost constatate de CEDO și în țări mult mai dezoltate decât România, Italia fiind ultimul stat membru al Uniunii Europene care a fost sancționat la Curtea Europeană.

VIAȚA DIN JUNGLA CU ZĂBRELE

Noizz vă prezintă care este adevărata viață de după gratii. Datele sunt culese în ruma discuțiilor cu deținuți aflați în pușcării, cu condamnați eliberați sau cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale care au făcut inspecții după gratii.

⬇Citește articolul pe pagina următoare⬇

1 of 6 Următorul