Tip de cancer agresiv face ravagii în România. Vezi apelul medicilor oncologi către Ministerul Sănătății

Cancerul de colon face ravagii în România. Numărul bolnavilor s-a triplat din 1990 până în prezent, au spus medicii gastroenterologi şi oncologi, prezenţi la Cluj-Napoca, la un congres de coloproctologie. Aceștia au solicitat Ministerului Sănătăţii bugetarea programului naţional de screening pentru acest tip de afecţiune.

Şeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, Marcel Tanţău, a declarat, joi, presei, că acest program naţional de screning privind cancerul de colon a fost aprobat de 10 ani, dar nu a fost niciodată bugetat, informeaza antena3.ro

„Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament, dar nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni pilot. Screeningul naţional prevedea teste de sângerare ocultă la doi ani, pentru selectarea populaţiei la risc de a avea leziuni colo-rectale şi doar acele persoane să facă examen de colonoscopie, pentru a nu se aglomera cabinetele de endoscopie care nu ar face faţă afluxului de pacienţi de peste 50 de ani. Nu cred că sunt implicate fonduri extraordinar de mari, este nevoie doar de o voinţă politică mai consistentă pentru că acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon”, a spus Tanţău.

Potrivit acestuia, în statele europene, unde există programe de screening, s-a redus incidenţa cancerului de colon cu 20%.

Amuzament și indignare cu un grup de romi in autobuz

Întâmplare care stârnește fie amuzamentul, fie indignarea cititorilor, funcție de dispoziția ori firea fiecăruia.

Sceneta s-a petrecut în această dimineață pe autobuzul numărul 5 și a fost narată cu umor, pe facebook, în urmă cu o oră de o buzoiancă.

„Buzău. Dimineaţă, în autobuzul 5, un număr de 4 persoane, „colorate” şi cu fuste creţe (a nu se înţelege că-s rasistă!) urcă uşor precipitate, pe ultima uşă. După circa 200 m de călătorie, clanul familiei, cu mustăţi lustruite şi răsucite, întreabă:
– Maşîna asta duce la gară, bre?
– Nu, îi răpunse unul dintre ceilalţi călători. Trebuia să te urci în 7, ăla duce la gară…
– Ptru ptrru, ptrrrruuu!… veni răspunsul pe un ton extrem de furios de conducător de atelaj cabalin. 
– Hooo, bre, ce urli aşa disperat?, ăsta-i autobuz nu căruţa ta cu coviltir.

Şi a început agitaţia mare: mâini care izbeau în uşă, strigăte spre bietul şofer complet nevinovat, care nolens-volens a trebuit să oprească între staţii, şi, colac peste pupăză, s-a mai pricopsit şi cu suduiala clanului, total contrariat că „atelajul” nu s-a oprit la comanda de „ptrrruuu”…
Ce ţi-e şi cu evoluţia asta!  Ori noi am devenit foarte exigenţi, ori ei sunt fericiţi în „naivitatea” lor… O fi invidie?”

Trebuie precizat faptul că scene precum cea descrisă mai sus pot avea ca actori principali și românași sadea. Lipsa de educație și incultura se risipesc ca un flagel indiferent de etnie.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să DISTRIBUI și pentru prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *