Imaginea dintr-un spital care a starnit un val de revolta pe internet. “Acest baiat doarme de doua ore pe bancuta, asteptand sa fie consultat”

Imaginea unui copil care doarme pe o bancuta la urgente in asteptarea unui medic, la sectia de Pediatrie Brasov, a devenit virala pe internet. Imaginea a aparut pe Facebook in noaptea de 5 august. “Acest baiat doarme de doua ore pe bancuta, asteptand sa fie consultat. La ora 22:00 am ajuns la spital cu fiica mea, de un an si patru luni. Cand am intrat in spital acel copilul era pe banca si dormea. M-am inregistrat, pana am intrat s-a facut ora 12, iar la ora 12:30, cand am plecat, acelasi copil era pe aceeasi banca si dormea”, scrie un tata ajuns si el la spital.

Barbatul sustine ca in tot acest nimeni nu s-a apropiat de baietel si ca pe tura de noapte lucrau doua asistente si un singur medic, desi era extrem de aglomerat.

Sala de urgenţă din spital: un spaţiu al umilinţelor şi al indiferenţei. „Dacă el, cu ochiul scos, poate să aştepte, să o facă şi copiii, că nu mor“

În ultimele zile au fost relatate în spaţiul public mărturii ale unor oameni nevoiţi să aştepte cu orele la departamentele de urgenţă, asta incluzând copii şi vârstnici care au ajuns să doarmă sau să leşine în sălile de urgenţă. Cauzele acestui fenomen sunt multiple: de la birocraţia defectuoasă din sistemul sanitar şi până la deficitul de personal, în special în zona medicinei de familie, explică reprezentaţii pacienţilor din România.

Umilinţa este atotprezentă pe holurile de aşteptare ale spitalelor din România, susţin reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Afirmaţia dureroasă este confirmată de multiple cazuri semnalate doar în ultimele zile de copii şi vârstnici care au aşteptat ore în şir pentru a ajunge în faţa unui medic. Unii dintre ei au cedat la propriu, leşinând în sala de aşteptare.

De ce se întâmplă una ca asta? Personalul şi celelalte resurse din sistemul sanitar sunt insuficiente, mai ales în zona medicinei de familie. De asemenea, se pune problema birocraţiei defectoase, din cauza căreia urgenţele pacienţilor nu sunt prioritizate eficient, asta însemnând că oameni cu probleme de sănătate mai mult sau mai puţin grave aşteaptă la aceeaşi coadă, mai explică militanţii pentru drepturile pacienţilor.

Nona Şerbănescu, de meserie manager cultural şi artist, a trecut şi ea printr-o experienţă  traumatizantă în sala de aşteptare pentru urgenţe a unui spital, după cum mărturiseşte printr-o postare pe Facebook. Zilele acestea, împreună cu băieţelui ei de doi ani, Serafim, a mers la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti. Cel mic are nevoie de o operaţie la ochi din cauză că suferă de salazion- formaţiune chistică şi inflamatoare la nivelul ochilor- ce poate fi înlăturată doar chirurgical. Femeia spune că a stat ore în şir cu copilul în braţe pentru a intra la medic, ea având 6 hernii de disc, copilul acesteia cântărind 15 kilograme.

,,Suntem deja de două ore la coadă, rândul ne-ar veni peste probabil alte două ore. O femeie cu probleme psihice evidente face pipi pe ea în faţa uşii. Mi se spune şi mi se repetă că putem să mergem la Municipal sau la Budimex cu copiii, că e spital doar pentru adulţi. Serafim începe să plângă de foame şi de sete, de frică şi de plictiseală. Merg la două asistente din spate şi le spun frumos că am venit cu un copil odihnit şi calm care ar fi putut sta la consult dar că acum plânge şi e deja traumatizat. Gardianul şi cele două asistente vin să impună să pot intra. Adulţii de la coadă vociferează, îmi aruncă vorbe în băşcălie şi îmi zic deja cuvinte foarte urâte pentru că eu nu înţeleg că ei stau de la 8 dimineaţa la coadă”.

,,Dacă el, cu ochiul scos poate să aştepte, să o facă şi copiii, că nu mor”

⬇Citește articolul pe pagina următoare⬇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *