Cum îți dai seama dacă copilul tău a fost deocheat.

107

Unii cred că este un „furt de energie” provocat de privirea admirativă / invidioasă a unei persoane ce are puteri magice, în timp ce alții cred că este o vorba ce vatămă om, copil sau animal și care se spune fără voia celui deochiat.

Simptomele deochiului

Primul semn că o persoană este deochiată constă în dureri puternice de cap, urmate de căscat, deși persoană respectivă nu este obosită.

Dar mai există și alte simptome precum: țiuitul în urechi, urmat de febră puternică, stări de vomă, transpirații sau hemoragii nazale.

Deși după logica lui Lazarev ar trebui să se deoache doar oamenii, practica a demonstrat că se pot deochia și plantele, animalele, vițele, culturile sau recoltele.

Dacă nu se tratează prin rugăciune sau descântec omul sau animalul, se îmbolnăvește și moare; pământul, se crapă; iar sticla, plesnește.

Cum să ne ferim de deochi ?

Calea cea mai simplă pentru a feri pe cineva de deochi este să-l scuipam de trei ori, zicând: „Ptiu, ptiu să nu-i fie de deochi.”

Copii mici (în special nou-născuții) sunt cei mai expuși deochiului, de aceea există mai multe reguli pe care părinții trebuie să le respecte, și anume:

Copiii nu trebuie lăsați să se uite în oglindă până la vârstă de un an, fiindcă se pot deochea singuri.

Pentru a fi ferit de deochi, nou născutul trebuie cântărit înainte de a face prima baie. Însă nimeni nu trebuie să știe acest lucru și nici să afle greutatea.

Se mai poate face pe fruntea copilului un semn cu cenușă de vatră, cu praful de pe talpă amestecat cu puțin scuipat, ori cu funinginea de la horn. Dar acest semn, făcut în mijlocul frunții, sau la încheietură sprincenelor, îl poate face doar mama copilului.

Aurul este iarăși un bun apărător contra deochiului, de aceea orice obiect de aur purtat la gât, la ureche ori la mână poate atrage energia rea din privirea vătămătoare.

Un sfat din popor spune că pentru a nu fi deochiati este bine să purtăm ceva roșu sau ceva pe dos.

Descântece de deochi

Folclorul românesc conține multe descântece de deochi care diferă de la o zonă la altă. În mare parte, ritualul constă în „stingerea cărbunilor sau chibriturilor”. Astfel într-un vas cu apa neîncepută se aruncă 3, 6 sau 9 cărbuni / chibrituri aprinse, potrivit Crestinotodox.ro.

Se rostesc diferite incantații precum:

Sting toate strigările,
Toate pociturile
Cum se sting tăciunii
Să se stingă deochiul
Toate cascaturile,
Toate uităturile
Sting ochii cei răi din cale
Și gurile cele rele
Să n-aibă la ce se uită
Să n-aibă la ce strigă
Să treacă de grijă lui….
(se rostește numele de botez a persoanei deochiate)

Sau se mai poate spune:

Fugi ochi de deochi
Ieși și fugi din calea lui…( numele de botez al celui deochiat)
Pe pământ pustiu
Unde vântul nu bate
Unde câinii nu lătra
Și cocoșii nu cântă.

Dacă persoana care descânta cască, e semn bun fiindcă înseamnă că deochiatul este în curs de vindecare. La sfârșit i se dă deochiatului trei înghițituri din această apă. Apoi i se face semnul crucii pe frunte, în ambele palmi și la buric. Apa rămasă se aruncă pe tocul ușii, rostind „câtă apă rămâne pe lemnul ușii/atâta rău să rămână”(urmează numele celui deochiat).

 


DISTRIBUIȚI