Cum a fost batjocorit de echipajul ISU trupul unui tânăr înecat în Siret: târât prin apă şi resuscitat de rude. „Din imagini, se observă lipsa de omenie“

Imagini şocante au fost postate pe reţelele de socializare. Trupul unui adolescent înecat este târât de echipajele de intervenţie ca un sac de cartofi. Totodată, echipajul de ambulanţă este acuzat că nu a intervenit conform protocolului şi că a declarat decesul fără manevre de resuscitare. Şefii de la Pompieri au deschis o anchetă internă.

Un tânăr de 17 ani s-a înecat în apele Siretului duminică, 6 august, în jurul prânzului. Echipajele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă dar şi cele de pe ambulanţă sunt acuzate de rudele tânărului decedat că n-au făcut tot posibilul pentru a-i salva viaţa şi mai ales pentru modul cum au scos din apă trupul neînsufleţit al victimei. Şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” au recunoscut greşela colegilor şi au declanşat o anchetă internă.

Adolescent înecat târât ca un sac de cartofi

Duminică la prânz, un adolescent de 17 ani s-a înecat în apele Siretului, pe raza comunei botoşănene Tudora. Tragicul eveniment a avut loc chiar sub ochii părinţilor. Cei trei veniseră pentru un picnic în familie pe malurile râului. Când a văzut că nu mai iese din apă, mama tânărului a apelat disperată la 112.

Echipele de salvatori au reuşit să recupereze destul de repede trupul adolescentului. Modul în care au făcut acest lucru a declanşat revolta localnicilor aflaţi în preajmă. Operaţiunea de salvarea şi recuperare a cadavrului a fost filmată de martori. În imagini se vede cum trupul tânărul este apucat de o mână şi târât prin apă de un scafandru. Apoi, tânărul a fost lăsat în apa de mică adâncime de la mal.

Decesul, declarat doar vizual

Totodată, rudele adolescentului dar şi martorii oculari, spun că nici angajaţii de la Ambulanţă veniţi la faţa locului nu şi-au dat interesul pentru resuscitare. Martorii oculari acuză faptul că decesul a fost declarat mai mult vizual, iar resuscitarea a fost făcută de cei aflaţi în preajmă.

”Din câte ştiu, e normal ca medici de pe ambulanţă când ajung la un pacient în starea în care se află să resusciteză 40 de minute. Dar acolo se vedea că mai mulţi oameni erau lângă acel copil mort. Ţipau oamenii să vină medicii”, scrie o martoră a evenimentelor pe Facebook. De altfel, personalul de pe ambulanţă a fost la un pas să fie luat la bătaie de localnici, fiind necesară protecţia jandarmilor.

”Consider că este un mod greşit de abordare a problemei”

Modul în care a fost gestionată intervenţia de la Tudora, a ajuns şi la urechile şefilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. Aceştia au recunoscut că s-au făcut greşeli şi au demarat o anchetă internă. În primul rând, sunt vizaţi cei doi angajaţi ai instituţiei, un ofiţer şi un subofiţer, responsabili cu scoaterea trupului neînsufleţit din apă.

”Modul în care au acţionat este greşit, şi din imaginile care le vedem se observă lipsa de profesionalism şi omenie, pentru că trebuie să avem şi un caracter umanitar în ceea ce facem”, a declarat şeful ISU Botoşani, colonelul Cristian Amarandei. Totodată, reprezentanţii ISU recunosc că personalul de pe ambulanţă nu a efectuat resuscitarea şi că au luat decizia declarării decesului după o evaluare sumară.

”Ei au considerat că victima este deja decedată şi nu mai este cazul să acorde primul ajutor. Aceasta după ce s-a făcut o evaluare sumară de către asistentul medical al echipajului de la Ambulanţă”, precizează colonelul Amarandei.

Totodată şeful ISU, spune că a fost o abordare greşită a salvatorilor de la Ambulanţă. ”Consider că este un mod greşit de abordare a problemei, întrucât în momentul extracţiei din albia râului, trebuia aplicată manevra standard de resuscitare şi ulterior declararea decesului”, adaugă Cristian Amarandei.

Echipaj de intervenţie cercetat disciplinar

În urma acestor constatări, colonelul Cristian Amarandei a dispus efectuarea unei anchete interne. ”În funcţie de gravitatea faptei,se poate pleca de la un avertisment şi se poate ajunge la retrogradarea în funcţie sau o altă situaţie. Trebuie să stabilim în primul rând nivelul de vinovăţie pentru fiecare dintre ei”, spune colonelul Amarandei.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să DISTRIBUI și pentru prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *