Câinele se așeza mereu pe burta ei și habar nu avea de ce. Până la urmă, a ajuns la spital, iar vestea o lăsat-o mască

Animalelor de companie le este destul de greu să accepte venirea pe lume a unui nou membru al familiei, dar acesta nu este şi cazul câinelui din povestea de mai jos!

Alhana şi soţul ei, Richu, au observat că în ultima perioadă câinele lor, Keola, obişnuia să se aşeze foarte des cu botul pe burta ei. Acest lucru li s-a părut surprinzător, mai ales că Alhana era într-o perioadă mai ciudată a vieţii ei, în care îşi făcuse două teste de sarcină care îi ieşiseră negative.

Au mai trecut câteva zile, însă, şi Alhana şi-a făcut un nou test. Rezultatul, tot negativ… Keola, însă, a simţit ceva ciudat şi a început să scormonească în gunoi, până a dat peste testul de sarcină. Şi atunci, ce să vezi?! Rezultatul testului se transformase, între timp, în unul pozitiv.

Sceptică, dar fericită, femeia a dat fuga la doctor, unde şi-a făcut un control medical şi i s-a confirmat: este însărcinată.

De-abia atunci au înţeles fericiţii membri ai familiei de ce Keola îşi petrecea majoritatea timpului stând cu căpuşorul pe burtica Alhanei… Acum cei doi aşteaptă să devină părinţi şi spun că nu vor uita niciodată modul în care au aflat că vor deveni părinţi.

Citeste si articolul urmator:

Lumea prin ochii unui căţel – cum funcţionează vederea căţeilor

Ştim destul de multe despre simţul olfactiv dezvoltat al căţeilor, dar câte lucruri cunoaştem despre văzul lor? Avem idee cum arată lumea prin ochii unui căţel?

Şi căţeii văd colorat, în ciuda concepţiilor greşite existente, dar ochii câinelui se limitează doar la câteva culori. În plus, trebuie ştiut faptul că ei văd foarte bine la distanţă, mai ales obiectele în mişcare, dar nu văd bine de aproape  – adică sunt prezbiţi. Spre exemplu, un caine de vănătoare poate vedea de la 1,5 km un semn făcut de mâna stăpânului, dar la 25 cm vederea sa este neclară.

Dar să aflăm cum văd căţeii…

…florile – Ca să fim sinceri, câinii ştiu mult mai mult despre flori decât ne arată imaginea de mai jos! În ciuda faptului că ei nu percep culoarea roşie, universul lor învartindu-se, în principal, în jurul culorilor verde şi albastru, căţeii au alte atuuri:celulele receptoare din retină sunt tot de două tipuri – bastonaşe şi conuri. În timp ce bastonaşele înregistrează  în alb-negru nivelele scăzute de lumină şi sunt necesare pentru vederea pe timpul nopţii, conurile sunt necesare pentru vederea colorată şi în lumină. Deci imaginea florilor este o o copie aproape fidelă a realităţii…

…ceilalţi căţei – Din moment ce nu disting culoarea roşie, specialiştii erau de părere că patrupezii canini văd obiectele din jur mai lucioase. De curând, această ipoteză a fost contrazisă, descoperindu-se că nuanţele diferite oferă mai multe informaţii decât strălucirea acestora, dacă vine vorba despre compararea a două obiecte. Acest lucru înseamnă că blana căţeilor îi ajută pe aceştia să se recunoască de la distanţă, ajutaţi fiind şi de mărimea şi de forma corpului. Spre exemplu, blana roşie a chow chow-ului din imagine îi apare verde unui câine, putând însă să-l diferenţieze pe acesta de un lapphund suedez care, deşi asemănător ca formă şi mărime, are blana de culoarea neagră, uşor recognosibil de căţel.

… oamenii – Câinii ştiu foarte bine să comunice prin intermediul urechilor sau al cozii, dar sunt şi foarte buni în a înţelege ce simte stăpânul. Spre exemplu, un câine îşi recunoaşte stăpânul aflat într-o mulţime şi, chiar mai mult, poate vedea dacă acesta zâmbeşte sau nu. Imaginea de mai jos este modificată astfel încât să reproducă imaginea unui om, văzută prin ochii unui căţel. Deşi ceea ce vede el este mai neclar, mesajul produs de fizionomie poate fi cu uşurinţă înţeles.

… veveriţele –  Aşa cum spuneam, câinii văd foarte bine elementele aflate în mişcare. Spre exemplu, o veveriţă ce stă pe loc se poate amesteca foarte bine cu mediul înconjurător, astfel încât câinele să nu o distingă. Lucrurile se schimbă, însă, dacă veveriţa îndrăzneşte să se mişte: câinele o poate vedea de la 800 de metri. Un studiu realizat în 1936 pe nişte câini poliţişti a scos la iveală faptul că patrupezii pot distinge obiectele aflate în mişcare de la aproape un kilometru, în timp ce obiectele statice nu puteau fi vazute decât de la jumătate de kilometru.

… baconul – Baconul are un miros grozav pentru noi, oamenii, dar închipuiţi-vă cum îl simte un căţel, care are de 50 de ori mai mulţi receptori olfactivi, decât noi. Oricum ar fi, trebuie să ne bucurăm în continuare de acest aliment: căţelul nu doar că îl vede verde şi neclar, deci mai puţin apetisant, ci îl simte şi mai puţin delicios: numărul lui de papile gustative nu reprezintă decât o şesime din al nostru.

Dacă ți-a plăcut articolul, DISTRIBUIE și pentru prietenii tăi!

Un LIKE paginii noastre ar fi minunat. Mulțumim!